Vinter-LAN 2022

Vinter-LAN 2022
26. og 27. februar inviterte Øyer Ungdomsklubb til Vinter-LAN 2022.
Dette er et arrangement for både gamere og ungdom som har lyst til å møtes for aktiviteter nå som vinterferien står for dør.
Vinter-LAN 2022 arrangeres i samarbeid med blandt annet Eidsiva Bredbånd, som står for leveranse av lynrask fiber-linje under hele helgen.
Øyvind Selnes og Roar Holen har vært med å arrangere mange LAN for ungdommen gjennom en 15 års periode. De er faste aktører på blandet annet Vinter-LAN (Øyer) og Gaming-dager (Gausdal). De sier at dette er nok kommet for å bli, da de ser god deltakelse ifbm første helg i vinterferien og første helg i høstferien.
Av ungdommen for ungdommen
Øyvind Selnes, leder av Øyer ungdomsklubb, kan fortelle at det er gjerne ungdommen som tar initiativet og selv planlegger og arrangerer LANet. Blant annet er det ungdommen som håndterer programmet for helgen, lager konkurranser (blant annet Quiz og tegnekonkurranse) og ser til at alle har det bra under LANet.
Selv om ungdommen selv står for mye av planlegging og gjennomføring, er det ingen LAN uten god teknologi. Roar Holen påpeker at det hjelper veldig å ha moderne og lettdrevet infrastruktur. Det samme gjelder for en god internettlinje, slik at man får nok fart til deltakere. Med 1 Gbps linje fra Eidsiva Bredbånd er ikke hastighet noen mangelvare. På denne linjen er det satt opp seks trådløse punkter, slik at trafikken blir spredt og man unngår såkalte flaskehalser. Roar kan til enhver tid kontrollere fordelingen av bruk av båndbredden, men stort sett holder det med å la automatikken styre.

Under årets Vinter-LAN var det knyttet stor spenning til ungdommens eget spill "Come find me". Seks talentfulle ungdommer har brukt en uke på å utvikle eget spill som blir deres bidrag til Brackey's Game Jam 2022.
I dette eventet skal ungdommen lage et spill basert på et spesifikt tema på bare én uke! Etter innsending blir spillet deres vurdert av de andre deltakerne, og det er pr 28. februar ca 1 700 bidrag, hvor det foreligger over 12 000 kommentarer på bidragene.
- Game jams er en morsom opplevelse der ungdommen får utfordre seg selv, samarbeide med andre utviklere og chatte om spillene sine og deres fremgang. Det beste av alt er at de til slutt har laget og fullført et spill, tilføyer Øyvind.
Hvordan lages et spill?
Eidsiva Bredbånd tok en prat med teamet bak bidraget til Game Jam 2022. Dette er en gruppe på seks ungdommer som i løpet av en uke har vært gjennom en teknisk og kreativ prosess for å ferdigstille spillet "Come find me".
Hva slags spill er "Come find me"?
- Temaet for konkurransen var «It’s not real». Vi gjorde idémyldring rundt dette og kom frem til at vi ønsket å lage et spill om en gutt som lever i sin egen verden. Det viser seg tidlig i spillet at han hallusinerer at han har en bror, men som løper samtidig som han sier "Come find me".
Dermed har både tittel og målet med spillet, forteller Ingrid Hagesveen som en er av bidragsyterne til spillet.
Videre forteller gruppen at spillet er en såkalt «2D plattformer» (tenk tradisjonell Mario Brothers»), som er relativt enkelt å komme i gang med for spilleren. Det første nivået er designet med lyse, fine farger for å lage en hyggelig og leken stemning. Men spillet tar en større vending og sender spilleren inn i en ny verden. Også kalt mellom-nivå. Dette nivået følger en mer mørkere og dyster fargepalett. Dette er også selve spillmekanikken sett fra en person preget av schizofreni – to verdener med hver sin historie. Spillet kan lastes ned og testes fra Itch.io
Hva slags prosess ligger bak prosjektet?
Vi er seks personer som startet med en stor idé-myldring som varte godt over 3 timer. Da vi landet ideen, delte vi oss inn i grupper og begynte med art-work, som betyr at vi skisset opp flere scener for spillet, og hvordan hovedkarakteren kunne fremstå. Vi satt da igjen med overordnet skisser for spilldesign, med forskjellig bakgrunn og grafiske elementer som bidrar med å fremheve historien. Vi delte oss opp i grupper hvor én gruppe jobbet med level-design, en annen gruppe jobbet med lyd og musikk, en tredje gruppe jobbet med manus og historie. Dernest jobbet hele teamet godt med å sette dette sammen i en god struktur slik at Ove (som fikk kallenavnet "HUB-center") kunne sy alt sammen ved hjelp av kode.
Spillet bygger på UNITY spillmotor, og er kodet i C#. Dette har Ove lært seg selv, gjerne ved hjelp av Youtube. Gruppen har samarbeidet med elever fra Lillehammer videregående skole, som blandet annet har bidratt med lydeffekter til spillet.
Under ser vi en stolt gjeng som har produsert sitt første spill og sendt det inn som bidra til Game Jam 2022.
Fra venstre: Petter Aaen Opdal, Isak Salen, Philip Strømstad, Alexander Grøstad, Ingrid Hagesveen og Ove Haugland.
Foto: Eidsiva Bredbånd