Hvordan forberede seg til kamp

Vi i Eidsiva Bredbånd tok en samtale med Even Holand for å få et litt bedre innblikk i hvordan man forbereder seg før kamp.

Illustrasjon keyboard

Flere unge gamere streamer gjerne en til flere dager i uka der de spiller ulike spill og kommuniserer med andre unge som følger med. Det er ikke kun på den sosiale plattformen vi ser at Gaming etablerer seg. Vi hører stadig mer i media om E-sport, en idrettsform som er fortsatt mye omdiskutert om det er en idrett eller ikke.

Even spiller CS:GO eller Counter Strike Global Offensive, der to lag spiller mot hverandre i en kamp mellom terrorister og anti-terrorister. Det er best av 30 runder hvor det er første mann til 16 seiere.

Hva slags forberedelser har du før kamp?
- Jeg gjør mye av det samme hver gang der jeg ser på hvordan jeg selv har spilt tidligere og går igjennom mine egne kamper for å se om det er noe jeg kan bli bedre på. I det siste har jeg brukt mye av timene på å få bedre aim. Som lag så setter vi oss som regel inn i hvordan motstanderlaget spiller. Vi ser på deres svakheter og hva de er gode på og legger en gameplan for å spille så bra som vi kan. Du kan spille skrims, det vil si practice matcher, der vi spiller mot andre lag som også ønsker å trene. Vi spiller aldri mot et motstanderlag som vi skal møte, da vi ikke ønsker å vise våre strategier til dem før match.

Holand spiller på Team Midgard som ble etablert i 2019. Han selv sier at de ikke har like mye tid til å øve sammen som de skulle ønske, da flere spillere har mye som skjer ellers i livet. Men de får til å møtes minst to ganger i uka. Her går de gjennom demoer, spiller kamper og planlegger nye strategier samt masse annet spennende.

Hvordan ser treningsregimet ditt ut?
- Bruker som regel å holde samme mønster. Legger meg til rett tid og spiser godt hver dag. Jeg spiser skikkelig mat før jeg spiller, så jeg klarer å konsentrere meg gjennom hele kampen. Jeg har også noe å spise på under kampen og mellom kampene, som for eksempel proteinbar og kylling. Potetgull og lignende styrer jeg unna. Det kan gå ganske lang tid mellom kampene, fort tre timer, så går mye i kylling. 

Mange foreldre kjenner seg nok igjen at unger sitter oppe til langt på natt for å game og føler dette gjerne er en av ulempene med dagens gamingvaner. Søvn er kanskje det viktigste man må passe på for å kunne yte sitt beste og holde konsentrasjonen oppe, noe som spesielt er viktig når man skal spille kamper.

- Jeg bruker å legge meg i 01:00-tiden og står opp rundt klokka 09:00. Av og til kan det hende at det blir litt senere enn det, men da får jeg gå litt trøtt dagen etterpå. Det er alltid viktig å få i seg nok søvn og prioriterer det ganske heftig. Har bare fått det inn til en vane egentlig. Hvis jeg sitter og spiller en match så kan det hende at klokka blir halv to da vi begynte kvart på ett, men det får gå. Jeg er ikke en av de som sitter oppe til klokka seks for å spille. Det går veldig fort av og til, så du må være skikkelig inn i det og konsentrert hele tiden. Og det kan være ganske vanskelig hvis du ikke har fått sovet nok og spist riktig.


E-sport lag


Hvordan ser en kampdag ut for deg?

- Det viktigste er å få i seg ordentlig mat. Gjerne to-tre timer før kampstart så man ikke sitter der stapp mett. Vi bruker ikke å spille sammen på selve dagen. Da bruker vi å varme opp for oss selv slik at vi treffer godt selv. Vi kan evt. snakke om nye strategier eller lignende. Men det kan hende jeg går meg en tur rett før kamp for å få litt luft. Det er alltid lurt. Det blir veldig mange timer foran skjermen.

Hva er de største utfordringene dine før kamp?
- Man kan bli ganske nervøs og det er det verste. Spesielt når man skal spille skikkelig store kamper. Du merker når det er ca. 100 stk. som skal se på deg spille live, så hender at du får litt nerver. Men det er ikke noe jeg sliter veldig mye med egentlig. Det går som regel fint når du kommer inn i det, da tenker du ikke så mye på det. Det går i ett hele tiden så du har ikke tid til å tenke på det egentlig. Jeg husker før når jeg var mindre så klarte jeg nesten ikke spille kamp fordi jeg var så nervøs. Jeg har lært meg nå at du må gi litt faen rett og slett. Det har ikke noe å si om det er noen som ser på, du skal spille ditt spill uansett.

Holands tips for å holde hodet kaldt er å lufte hodet når presset blir for stort. Det å gå seg en tur er gull verdt. Det hjelper veldig lite å bli sint og forbanna hvis man gjør en dårlig match. E-sport handler ikke bare om Gaming, men også om respekt ovenfor egne teammates og motstandere. Hvis du "ragequitter" (slår umiddelbart av spillet, red.amn.) så er du ute av laget, enkelt og greit. Holand spesifiserer at han selvsagt blir sint når han ikke gjør det bra i kamper, men da er det gjerne pappa som får en ganske sint telefon der han får ut all frustrasjon. Even påpeker at en skikkelig luftetur etter en lang kamp er viktig.

Hva gjør dere etter kampen?
- Rett etter kampen snakker vi om hva som skjedde og hva som gikk galt. Så kan vi ta opp ting som gikk dårlig og ting som gikk bra også kan vi bygge rundt det igjen. Og det gjør det veldig lett å bli bedre. En av de viktigste tingene. Som team må vi kunne gi tips til hverandre og være åpne for kritikk uten at folk skal bli sinte. Det er en del av spillet. Så vi har lært oss at det må vi tåle, spesielt for å kunne bli bedre. Det er det viktigste for å bli god og som mange sliter med da de ikke klarer å ta til seg kritikk i det hele tatt. Da sitter de fast på samme nivå hele tida.

Hva vil du si til unge som ønsker å komme seg inn i E-Sportverden?
- Husker når jeg starta så la jeg til en ganske god spiller som jeg møtte på nett og det eneste tipset han gav meg var bare at du må spille jævlig mye. Jo mer du spiller jo bedre blir du. Ikke noe annen måte å bli god på. Du må legge ned tida. Det er nok det beste tipset noen kan få. Det hjalp meg for å si det sånn.

Har du lagt merke til at du har vært mye i media i det siste?
- Ja jeg synes det er veldig artig. Jeg synes det er kult at jeg får være med på det. Det er jo nytt i Norge, så jeg gleder meg til å se hva fremtiden kommer til å bringe med for å si det sånn.

Even Spiller

Sesongen er nesten over for denne gang og det er bare sluttspillet 23-24 april som står igjen. Team Midgard kom på en 6 plass og er ferdig for denne sesongen. Planen videre for Holand er å spille mye CS og holde på nivået. Hovedfokuset er å bli enda bedre på aiming og går derfor gjerne 2-4 timer om dagen kun på å øve på dette.

- Planen min er jo å bli den beste aimeren i Norge

Vi i Eidsiva Bredbånd ønsker lykke til!

E-sport

E-sport

E-sport er i kraftig vekst og har stor betydning for barn og unge på vei inn i voksenlivet. Eidsiva Bredbånd ser behovet for å være med på å bidra inn i jobben som gjøres med å utvikle rammer og organisering for aktiviteten.

Les mer om E-sport her

Aktuelt