E-sport

En sosial arena som berører mange

E-sport er i kraftig vekst og har stor betydning for barn og unge på vei inn i voksenlivet. Eidsiva Bredbånd ser behovet for å være med på å bidra inn i jobben som gjøres med å utvikle rammer og organisering for aktiviteten.


Samarbeidsavtale med Norges E-sportforbund

Foto: Eidsiva Bredbånd. Bilde av Margareta Willman og jack Holand- Det hele startet med en intensjonsavtale sammen med flere lokale bedrifter ved E-sportforbundets etablering på Lillehammer i sommer. Målsetningen var at vi sammen skulle bidra til at etableringen ble vellykket og godt integrert i regionen, forteller salgs- og markedsdirektør i Eidsiva Bredbånd, Margareta Willman.

For mange barn og unge er gaming den eneste sosiale arenaen for sosialt liv utenfor skolen. Her kan spillerne treffe venner, og dette er spesielt viktig i en tid der mange kjenner seg alene. Eidsiva Bredbånd ønsker å øke forståelsen for gaming og e-sport, og få frem de positive aspektene.

- Vi ser mange muligheter gjennom samarbeidet med Norges E-sportforbund. For eksempel innen rekruttering, der vi som teknologibedrift ser at fremtidens arbeidssøkere gjerne kan komme fra gamer-miljø, spesielt i vår IT-avdeling. Vi ser også muligheter for kompetanseutvikling i nettverket rundt E-sportforbundet, forteller Margareta.

Les mer om samarbeidsavtalen med Norges E-sportforbund her.

Statistikk og tall rundt e-sport, dataspill og gaming

Det er 1,8 millioner dataspillere i Norge. En tredjedel av den norske befolkningen spiller dataspill daglig. Det er en anselig stor andel av befolkning.

Tall fra 2018 viser at 54 prosent av Europas befolkning mellom 6 og 65 år spiller dataspill, og at bruken øker mest for aldersgruppen 45- 65 år. Samme rapport viser at 48 prosent av alle som spiller i EU er kvinner, og at dette har holdt seg stabilt siden 2012. I USA8 spiller 60 prosent av befolkningen daglig, og her er den gjennomsnittlige spilleren 34 år.

Gutter vs. Jenter
96 prosent av gutter og 63 prosent av jenter i alderen 9-18 år spiller dataspill. I 9-årsalderen er det like stor andel av gutter og jenter som spiller. Deretter går andelen jenter som spiller jevnt nedover med økende alder, fra 93 prosent av 9-åringene til 42 prosent av 18-åringene. I samme aldersspenn holder andelen gutter som spiller seg stabilt høy.

Tilgang til utstyr og teknologi
97 prosent av 9–18-åringene har egen mobil. Blant barna i 9–10-årsalderen har 87 prosent egen mobil, og ved 13–14-årsalderen har omtrent alle barn egen mobil. 70 prosent av 9–18-åringene har egen PC. Mellom 46 og 57 prosent har eget nettbrett, egen spillkonsoll koblet til tv og egen tv.  Andelene som har egen PC og tv, øker med alder, mens andelene som har eget nettbrett, avtar med alder.

Global omsetning
Den globale spillbransjen omsatte for 1 230 mrd. kroner i 2018. Sett opp mot andre bransjer i den kulturelle og kreative næringen omsatte den globale filmbransjen (kino- og hjemmevideomarkedet) for 1 212 mrd. kroner og musikkbransjen (innspilt musikk) for 170 mrd. kroner samme år. Dataspillbransjen forventes å ha en årlig vekstrate på 13 prosent frem til 2025 og er i samme år estimert å omsette for mer enn 2 630 mrd. kroner.

Hentet fra Spillerom - Dataspillstrategi 2020-2022

Engasjer deg som en gamingforelder

Generalsekretær i Norges E-sportforbund, Jack Holand, har jobbet hardt for å få anerkjent e-sport som en «skikkelig» idrettsgren. Men han sitter også på en historie mange av både foreldre og barn kan relatere til. Jack Holand har ikke alltid hatt e-sport som interessefelt. Faktisk, var det tider han mente det kunne være direkte ødeleggende for et barns oppvekst å drive med e-sport og gaming. 

Bilde av Jack og EvenFoto: Eidsiva Bredbånd. Jack Holand (t.v) og Even Holand

Jack Holand er far til Even "H0land" Holand, som er en av Norges beste Counter-Strike spillere. En e-sport utøver som begynte med dataspilling som 10-åring, og hadde en drøm om å bli verdens beste. Men veien dit skulle vise seg å være utfordrende. Det krever mye trening, fokus på et sunt kosthold, og ikke minst, det krever full støtte fra foresatte. Se egen episode om kosthold og trening lengre ned i artikkelen.

Det skulle vise seg at det var først når Even ble tatt opp i Kingpins Akademiet at Jack begynte å forstå hvor stort og viktig dette var for sønnen. Han begynte å se strukturen, viljen og det enorme pågangsmotet Even satt inne med. Nå er det ikke alle som kommer til å bli proff, eller bli tatt opp i et akademi, men Jack påpeker at det er uansett viktig å sette seg inn i hva barna våres brenner for.

Se intervjuet med Jack og Even her.

Counter-Strike (CS)

Counter-Strike (CS) er et lagbasert førstepersonsskytespill som siden den opprinnelige lanseringen er blitt til en serie av ulike Counter-Strike spill. Konseptet rundt Counter-Strike er at et lag med spesialstyrker (eller anti-terrorister, CT) spiller mot et lag med terrorister (T). Dette foregår over flere runder, hvor hver runde blir vunnet ved enten å fullføre rundens oppdrag, eller å eliminere motstanderlaget. 

Kingpins Akademiet

Kingpins Akademiet var en organisasjon som tok til seg unge talenter slik at disse skulle få utvikle seg videre. Kingspins ble kjøpt opp og døpt om til Apeks i januar 2019. Fremgangen var stor for akademiet. Så viser historien seg at rekruttlaget rykket opp til førstedivisjon 2 ganger på rad, og ettersom man kun kan ha et lag fra samme organisasjon i førstedivisjon, ble Even med og formet det vi nå kjenner som Team Midgard.

Møt de unge på deres arena

Det er et hav av spillmuligheter i dag og antall unge som tyr til sosialisering via gaming og streaming øker. Vi har plukket ut noen viktige videoklipp som kan hjelpe voksne å ta et steg inn i ungenes verden, på deres premisser.

Unikt tilbud på Xbox All Access

Som en av få utvalgte leverandører i Norge er vi en av de som sammen med Altibox kan tilby våre kunder Xbox All Access. Her har du tilgang til over 100 kvalitetsspill for konsoll, pc, telefon og nettbrett. Savner du spillene på din gamle konsoll? Xbox har sørget for at flere gamle klassikere er tilgjengelig med oppgradert grafikk.

Kosthold og trening

Jack og Even snakker om hvor viktig det er med riktig kosthold for å kunne opprettholde fokus og konsentrasjon mens man spiller.

Skal man kunne opprettholde et godt fokus og bevare konsentrasjonen, er det viktig med regelmessig og sunt kosthold. I denne episoden snakker Jack & Even om hvor viktig det er er med både mat- og væskeinntak før, under og etter en e-sportkamp.
Even tar oss også igjennom hvor mye trening det ligger bak for å bli en toppidrettsutøver innen e-sport, og hvor viktig det også er med å drive med fysisk aktivitet.

Aktuelt