E-sport

En sosial arena som berører mange

E-sport er i kraftig vekst og har stor betydning for barn og unge på vei inn i voksenlivet. Eidsiva Bredbånd ser behovet for å være med på å bidra inn i jobben som gjøres med å utvikle rammer og organisering for aktiviteten.


Samarbeidsavtale med Norges E-sportforbund

Foto: Eidsiva Bredbånd. Bilde av Margareta Willman og jack Holand- Det hele startet med en intensjonsavtale sammen med flere lokale bedrifter ved E-sportforbundets etablering på Lillehammer i sommer. Målsetningen var at vi sammen skulle bidra til at etableringen ble vellykket og godt integrert i regionen, forteller salgs- og markedsdirektør i Eidsiva Bredbånd, Margareta Willman.

For mange barn og unge er gaming den eneste sosiale arenaen for sosialt liv utenfor skolen. Her kan spillerne treffe venner, og dette er spesielt viktig i en tid der mange kjenner seg alene. Eidsiva Bredbånd ønsker å øke forståelsen for gaming og e-sport, og få frem de positive aspektene.

- Vi ser mange muligheter gjennom samarbeidet med Norges E-sportforbund. For eksempel innen rekruttering, der vi som teknologibedrift ser at fremtidens arbeidssøkere gjerne kan komme fra gamer-miljø, spesielt i vår IT-avdeling. Vi ser også muligheter for kompetanseutvikling i nettverket rundt E-sportforbundet, forteller Margareta.

Les mer om samarbeidsavtalen med Norges E-sportforbund her.

Engasjer deg som en gamingforelder

Generalsekretær i Norges E-sportforbund, Jack Holand, har jobbet hardt for å få anerkjent e-sport som en «skikkelig» idrettsgren. Men han sitter også på en historie mange av både foreldre og barn kan relatere til. Jack Holand har ikke alltid hatt e-sport som interessefelt. Faktisk, var det tider han mente det kunne være direkte ødeleggende for et barns oppvekst å drive med e-sport og gaming. 

Bilde av Jack og EvenFoto: Eidsiva Bredbånd. Jack Holand (t.v) og Even Holand

Jack Holand er far til Even "H0land" Holand, som er en av Norges beste Counter-Strike spillere. En e-sport utøver som begynte med dataspilling som 10-åring, og hadde en drøm om å bli verdens beste. Men veien dit skulle vise seg å være utfordrende. Det krever mye trening, fokus på et sunt kosthold, og ikke minst, det krever full støtte fra foresatte. Se egen episode om kosthold og trening lengre ned i artikkelen.

Det skulle vise seg at det var først når Even ble tatt opp i Kingpins Akademiet at Jack begynte å forstå hvor stort og viktig dette var for sønnen. Han begynte å se strukturen, viljen og det enorme pågangsmotet Even satt inne med. Nå er det ikke alle som kommer til å bli proff, eller bli tatt opp i et akademi, men Jack påpeker at det er uansett viktig å sette seg inn i hva barna våres brenner for.

Se intervjuet med Jack og Even her.

Counter-Strike (CS)

Counter-Strike (CS) er et lagbasert førstepersonsskytespill som siden den opprinnelige lanseringen er blitt til en serie av ulike Counter-Strike spill. Konseptet rundt Counter-Strike er at et lag med spesialstyrker (eller anti-terrorister, CT) spiller mot et lag med terrorister (T). Dette foregår over flere runder, hvor hver runde blir vunnet ved enten å fullføre rundens oppdrag, eller å eliminere motstanderlaget. 

Kingpins Akademiet

Kingpins Akademiet var en organisasjon som tok til seg unge talenter slik at disse skulle få utvikle seg videre. Kingspins ble kjøpt opp og døpt om til Apeks i januar 2019. Fremgangen var stor for akademiet. Så viser historien seg at rekruttlaget rykket opp til førstedivisjon 2 ganger på rad, og ettersom man kun kan ha et lag fra samme organisasjon i førstedivisjon, ble Even med og formet det vi nå kjenner som Team Midgard.

Møt de unge på deres arena

Det er et hav av spillmuligheter i dag og antall unge som tyr til sosialisering via gaming og streaming øker. Vi har plukket ut noen viktige videoklipp som kan hjelpe voksne å ta et steg inn i ungenes verden, på deres premisser.

Kosthold og trening

Jack og Even snakker om hvor viktig det er med riktig kosthold for å kunne opprettholde fokus og konsentrasjon mens man spiller.

Skal man kunne opprettholde et godt fokus og bevare konsentrasjonen, er det viktig med regelmessig og sunt kosthold. I denne episoden snakker Jack & Even om hvor viktig det er er med både mat- og væskeinntak før, under og etter en e-sportkamp.
Even tar oss også igjennom hvor mye trening det ligger bak for å bli en toppidrettsutøver innen e-sport, og hvor viktig det også er med å drive med fysisk aktivitet.

Aktuelt