Da fiberen kom til fjellet
Et spleiselag mellom reiseliv, kommune og Eidsiva Bredbånd har gjort at åtte reiselivsbedrifter på Høvringen i Sel har like godt fiberbredbånd som byene.
Sommeren 2016 ble det første steget tatt for å sikre hoteller og reiseliv bredbåndsdekningen som gjør livet litt lettere når man ligger på snaufjellet, klemt mellom høye fjelltopper. 1. Oktober ble bredbåndet koblet opp, og en ny tid startet.
- Det gamle nettet gikk for sakte, og nett er det første kundene spør om. Tidligere hadde vi en viss mengde data fordelt på hele Høvringen, og selv om vi gjorde grep med den infrastrukturen vi hadde, så var kapasiteten fortsatt begrenset, forteller Tore Lyftingsmo og Rune Vedvik, som driver henholdsvis Rondane Haukliseter Fjellstue, Øigardseter Fjellstue og Høvringen Høgfjellshotell. Og godt bredbånd er avgjørende, både for kundetilfredsheten og markedsføringen av destinasjonen.
- Vi holder til på en av de vakreste destinasjonene i Norge, og det vil både vi og gjestene selvsagt dele på Facebook, Instagram og Snapchat. I tillegg betyr det mye når vi har bookingsystemer som er nettbaserte, med en server i Oslo. I verste fall fikk vi ikke tatt imot bestillinger og betalinger, sier Lyftingsmo. Dagens gjester er mer opptatt av bredbåndet, enn av de øvrige fasilitetene, mener reiselivsaktørene.
- Vi har to TV-stuer, og vurderte om vi skulle skaffe TV'er til alle rommene. Men alle gjestene har PC eller nettbrett, de jobber, streamer film og TV og leser aviser fra de enhetene, de trenger ikke TV-apparater lenger, mener Vedvik, og understreker behovet for stabilt bredbånd selv høyt til fjells.
- Det er viktig for oss å vite og være trygge på at 100 gjester samtidig får dekket sine behov. Nå ligger fiberen der, for evig og alltid.
Løse sammen
Næringssjef i Sel kommune, Torfinn Stenersen, var også raskt på beina da utredningen av et fiberprosjekt kom i gang. Kommunen bidro med 350.000 kroner i spleiselaget, og Stenersen berømmer ildsjelene.
- Det er lett for en kommune når man har engasjerte ildsjeler å spille på. Vi ønsker selvsagt å bidra, og for Sel kommune var Høvringen og Mysusæter de hullene som måtte tettes. Når næringslivet og leverandørene trykker på og strekker seg langt, er det en selvfølge at vi også bidrar, mener han.
- Det handler om å løse ting sammen. Prosjektet ble flyttet inn i kommunebudsjettet, og sikret penger til utbygging både på Høvringen og Mysusæter. At i utgangspunktet konkurrerende bedrifter går sammen og samarbeider og drar veksler på hverandre, bidrar kanskje til at også flere tør å satse, sier Stenersen, og får støtte fra Vedvik og Lyftingsmo.
Motivasjon
- Det har stor betydning motivasjonsmessig at folk tør å investere enda mer, og er med på utviklingen. Når vi ser at de rundt oss satser, gjør det også at vi selv har lyst til å satse enda mer. Nå har vi drevet på Høvringen i fire år, og vi merker at vi blir ivaretatt av de andre bedriftene mer enn at vi sitter på hver vår tue og skuler på hverandre, sier Vedvik.
Næringssjef Stenersen har et ønske om at det på sikt også blir mulig for hyttefolket å dra nytte av fiberbredbåndet.
Attraktivt
- Det øker attraktiviteten Høvringen har som område. Hvis destinasjonen er godt anlagt, kan gjestene bli en dag eller to lenger, de trenger ikke reise ned for å få gjort det de skal, mener han.
Innen 2020 skal Sel kommune være heldigital, og i budsjettet for 2018 er det satt av en million kroner til dugnadsfiberprosjekter i kommunen.
- Utvikling i kommunen forutsetter at alle innbyggerne har god bredbåndsdekning, understreker Stenersen.