Åpner datasenter i Østerdalen

Eidsiva Bredbånds fibernett er en viktig del av satsingen når New Mining Company åpner sine første datasentre i Norge.

New Mining Company er eksperter på høyteknologiske datasentre, og spesialiserer seg på tekniske løsninger innen kryptomining og superdatamaskiner. Superdatamaskiner er arkitektur for utvikling av avanserte teknologier som kunstig intelligens, 3D-modellering og vitenskapelig forskning, og stiller store krav til båndbredde og strømtilgang. Målet med sentrene er datakapasitet til å foreta blockchain-transaksjoner.

Natur
Foto: Nordavind

Østerdalen har et kjølig klima som er gunstig for dataserverne. Sentrene vil ligge trygt skjermet for naturkatastrofer og ha rik tilgang på rimelig og fornybar energi. Takket være Eidsiva bredbånds fibernett ligger alt til rette for avanserte datasentre i Alvdal og Tynset.

Alvdal og Tylldalen

New Mining Companys første norske datasenter vil bli lagt på Nordavind DC Sites tomt i Alvdal. Dette vil også være selskapets første senter som drives kun med fornybar energi. Den offisielle åpningen er planlagt i første kvartal 2018.

Datasenteret er utviklet av New Mining Companys ingeniører, basert på erfaringene fra selskapets eksisterende sentre i Russland. Senteret vil bli betjent av 15 personer, og ha kapasitet til å gjennomføre avanserte prosjekter. En Nordavind-tomt i Tylldalen i Tynset kommune er også med i selskapets planer. På sikt kan sentrene bringe 50 høyteknologiske arbeidsplasser til de to kommunene.

Investerer en milliard

- Beslutningen om å bygge et datasenter i Norge var enkel, fordi dette landet i mange år har vært blant de ti beste i verden med tanke på hvor lett det er å drive forretning, og det har også de fornybare energikildene vi trenger, sier Denis Slabakov, administrerende direktør for Russlandskontoret til IT-distributøren EET Europarts, i en pressemelding.

New Mining Company er en investor innen blokkjede-teknologi. I følge utviklingsplanene vil rundt 105 millioner euro - omtrent en milliard norske kroner - bli investert i oppbygging av datasentrene i 2018-2019.

Foto: Nordavind