Talentprisen 2020 til Ola Øverby

«Mange kjente jazznavn som har fått denne prisen før, så det er stor stas!» sier prisvinneren.

Dølajazz' årlige talentprisutdeling er omgitt av mye spenning, og gir alltid vinneren en hyggelig overraskelse.

Juryen begrunner tildelingen slik:

«Talentprisen går i år til en ung utøver som er i ferd med å etablere seg som en musiker man kan regne med i mange år fremover. Det ser ut til at talentprisvinneren sikter på en musikerkarriere der jazz står sentralt, med et svært troverdig musikalsk engasjement.

Han blir beskrevet som «ung og løfterik», «stødig» og «funky», og har tross sin unge alder blitt en ettertraktet musiker. Det sies enkelt og greit om årets talentprisvinner at han spiller DRITBRA. Han spiller i band som blir beskrevet som «begavede instrumentalister som lever og ånder sitt håndverk.»

Som vi pleier, tok vi som stolt samarbeidspartner med Dølajazz – Lillehammer Jazzfestival og sponsor av talentprisen, en prat med vinneren. En fornøyd Ola svarer på telefon dagen etter prisutdelingen.

Ola Øverby mottar Talentprisen 202Ola Øverby mottar Talentprisen 2020 fra Bjørn Tore Paulen - Eidsiva Bredbånd

Hvordan tenker du bruke pengene?

«Planen er å bruke dem på å gjennomføre noen av planene jeg har; med band, prosjekter eller mine egne, musikalske planer. Dette gir meg muligheten. Jeg tenker at de kommer til å gå ganske raskt ut igjen til å skape musikk. Jeg har allerede mange, mange forslag til hva jeg kan bruke dem til.»

Hva betyr jazzen for deg?

«Jazzen er jo selve livet!» ler Ola, og følger opp: «Selv om jeg ikke bare spiller det man kaller jazz til vanlig, så føler jeg at jeg bruker jazz-tilnærming til alt jeg gjør. Mer enn en sjanger, er jazz en måte å behandle musikk på. Sånn sett er det faktisk selve livet – en tilnærming mer enn et uttrykk.»

Hvilke musikalske planer har du for det neste året?

«Det er alltid vanskelig å si, men nå mer enn vanlig. Jeg prøver å ha musikalske planer uten å tenke på korona; mer fokus på hva som er mulig å skape enn på å spille live. Man går jo ofte rundt med ideer uten at tid og penger strekker til, så det blir vel å endelig realisere noen av disse. Jeg sier jo alltid at neste år skal jeg kjøre på, enda mer,» ler Ola.

Koronausikkerhet

En musikers liv kan være uforutsigbart, og enda mere nå som ingen vet hva som blir mulig av konsertspilling og jobber ute blant folk.

Hvor blir du å treffe som musiker det neste året?Ola Øverby Talentprisen 202

«Det er veldig uforutsigbart, men jeg har prøvd å bruke koronatiden bra. Jeg har vært med på 13 plateinnspillinger i 2020 som kommer ut i løpet av høsten eller neste år, så jeg blir å høre på plater. Det blir forhåpentligvis noen konserter, men det kommer jo an på om samfunnet åpner opp igjen. Jeg håper det gjør det, så det blir fullt trøkk igjen med masse spilling og prosjekter,» sier Ola.

Selv om nedstengningen av samfunnet er spesielt vanskelig for musikere, føler han seg privilegert:

«Jeg føler meg veldig heldig, for jeg har både fått spilt litt strømmekonserter med forskjellige prosjekter og etter hvert gjort noen små tilstelninger. Så jeg har fått spilt litt her og der, og gjort veldig mye studioarbeid. Det er demotiverende med en slik periode, men jeg har fått spille en del, og føler meg heldig,» avslutter Ola.

Flere nyheter