Talentprisen 2018 – Audun Barsten Johnsen

Årets vinner av Dølajazz’ talentpris er fra Lillehammer, og har trådte sine musikalske barnesko på Lillehammer videregående og Dølajazz. 

Årets vinner av Dølajazz’ talentpris er fra Lillehammer, og har trådte sine musikalske barnesko på Lillehammer videregående og Dølajazz. Deretter gikk turen først til Trøndertun folkehøgskole og så til Universitetet i Agder og Musikkhøgskolen i Oslo for ikke mindre enn to bachelorgrader i musikk. Han er full av lovord for Dølajazz og betydningen av Talentprisen.

Audun på scenen

-Hva betyr det for deg å få denne prisen?

-Veldig mye. Det er en voldsom bekreftelse på mitt virke og en fin påminnelse om at det jeg gjør blir lagt merke til. Lillehammer har en stor plass i mitt hjerte og alle som har noe med Dølajazz å gjøre, har på en eller annen måte sørget for min karriere innenfor musikk. Dølajazz har spilt en veldig viktig rolle i mitt liv, både musikalsk og personlig - da jeg trengte inspirasjon.

-Hvordan tenker du å bruke prispengene?

- Først og fremst til å ferdigstille det andre albumet til Audun Trio, som kommer i november. Også ble jeg litt inspirert av Amund, som ikke har brukt noen av pengene enda - så kanskje jeg skal spare litt av det som blir igjen etter plateutgivelsen!

Mottar talentprisen

Musikk som endrer livet

-Hva betyr jazzen for deg?

-Ha ha, det er så bra spørsmål! Jeg vil si jazzen spiller en viktig rolle i min hverdag, og har gjort det siden jeg var veldig ung. Album som «The girl in the other room» med Diana Krall og «One more once» med Michel Camilo kickstartet min interesse og kjærlighet for sjangeren. Senere ble Jamie Cullum og Ray Charles store inspirasjonskilder.

-Det var Thor Kvande som lærte meg at jeg kunne formidle følelser og inspirasjon gjennom piano, ved at han lærte meg «Autumn leaves» og «My funny valentine» - og jeg satt og improviserte i timesvis over de akkordene.

-Jeg prøver i små doser å være en slags ambassadør for jazzen, der det passer seg. Ellers vil jeg hjelpe folk gjennom musikken til å vise omsorg og kanskje gi håp. Jeg burde selvfølgelig spilt flere konserter! Og egentlig hatt et større publikum allerede, men kanskje det er nettopp det som kommer? Jeg håper det!

-Konserter som den med Marius Neset på Cafe Stift noen år tilbake var med på å endre mitt syn på selve livet - så det kan være ekstremt sterk kost. Dermed er det viktig å huske hvor viktig rollen som musiker er, og ikke kaste den bort. Man må alltid huske hvor mye makt musikk har, og hvor stor betydning den har.

-Hva har du av musikalske planer i nærmeste og litt fjernere framtid?

-Nå i helgen spiller jeg tre konserter med et skolekorps fra Nes. Veldig hyggelig opplegg med tidligere bandkamerater, vi spiller selvsagt Michael Jackson! Jeg håper å få trykket opp noen CD'er av en nylig utgitt plate med Emilie Bjørnstad (DUO:i - Tracks), den ligger på Spotify om noen vil sjekke den ut.

-Så blir det release-turné med Audun Trio i november. Jeg skal også spille med Audun Trio på nyåret – og håper på noen jazzfestival-gigs til sommeren. Det hjelper jo veldig med denne prisen i bagasjen!

Ellers er jeg fast i band som Bjørvika Business Band, Tatarius, Fervent Mind, og innleid til forskjellige eventer. Jeg er også kapellmester for julejazzen i år. Det blir spennende :)

Tøffe tak

Selv om Talentprisen er en opptur, har ikke livet som musiker vært bare enkelt for den unge pianisten. Han nevner uoppfordret at det til tider har vært vanskelig:

-Jeg har slitt en del med angst på scenen det siste året - og gruet meg til ting jeg tidligere gledet meg til. Det har gjort ting ganske mye tyngre, og mer kronglete, men i sommer har jeg fått en ganske super psykolog som jeg har en flott energi sammen med og jeg har begynt en prosess mot å bli tryggere i meg selv og komme tilbake til det jeg begynte med, nemlig jakten på en skikkelig musikkarriere!

-Hvor du blir å treffe som musiker det neste året, Audun?

I Oslo, Lillehammer, Gjøvik torsdager og fredager, og på Facebook, avslutter Audun Barsten Johnsen.