Google Stadia - spillstrømming på farten

Google Stadia gir deg muligheten til å spille på tv og pc overalt hvor det er internett.

Moderne spillkonsoller lar deg laste ned spill uten å måtte bruke hylleplass til oppbevaring av dem. Stadia tar dette et skritt videre, og strømmer spillene mens du spiller. Dermed trenger du ikke lenger en spillkonsoll – det holder med en håndkontroller og en Chromecast som kobles i tv eller pc.

Enkel å ta i bruk

Morten Rødahl har testet Google Stadia for Eidsiva Bredbånd. Han har mye pent å si om den nye spillplattformen:

«Da jeg først pakket opp esken tenkte jeg at dette virket som et kvalitetsprodukt. Tilkobling gikk fint og var intuitivt lagt opp, brukerveiledningen var enkel å følge. Koblet til en ledig hdmi-inngang på tv-en samt strøm, deretter frem med mobilen for å fortsette installasjonen. Ettersom jeg allerede har en Google-konto på telefonen trengte jeg stort sett bare å trykke «Neste» hele veien gjennom oppsettet, og den hentet også passordet til wifi fra telefonen. Etter et par minutter med oppsett og oppdateringer var Chromecast klar til bruk.»

Med Stadia følger det en måned gratis pro-abonnement. Da får du tilgang til en rekke spill som du kan spille som du selv vil, og hver måned kommer det et nytt spill du kan legge til i abonnementet ditt. Spillene er tilgjengelige så lenge du har pro-abonnement Det går også an å kjøpe enkeltspill, men du får altså ingen fysisk kopi.

Stadia trenger tilgang til internett og en mobiltelefon for å virke. Internetthastigheten er naturlig nok viktig for spillopplevelsen.

Best på fiber

«For min del fungerte det stort sett greit å strømme spillene. Det kreves nok noe mer båndbredde enn det som er oppgitt for å opprettholde en stabil bilderate og høy oppløsning. 4K og bedre lyd er tilgjengelig med et pro-abonnement, men dette slet jeg med på min 40/10 Mbps VDSL-linje. Bildet fryser til tider og den stopper for å bufre. I bilspill eller actionspill kan dette by på problemer som kan ødelegge opplevelsen. Når jeg skrudde ned kvaliteten på både lyd og bilde gikk det smidigere, men da slet jeg med bildekvaliteten,» sier Rødahl. På fiberlinjer med godt wifi-nettverk meldes det om svært god spillopplevelse fra Eidsiva Bredbånds spilltestere.

Fleksibiliteten Stadia byr på, er en stor fordel for Rødahl:

«Jeg har testet Google Stadia på flere enheter; stasjonær pc, laptop og tv. Jeg kunne sitte med kontrolleren i sofaen foran tv-en og flytte meg sømløst til en datamaskin og fortsette spillingen der direkte i nettleseren. En stor overraskelse var at man kunne fortsette spillingene bare ved å logge inn i nettleseren, jeg trengte ikke bruke Stadia-kontrolleren. På pc kunne jeg bruke mus og tastatur eller en egen spillkontroller. Når byttet jeg til mus og tastatur fanget Google Stadia opp dette med en gang, slik at kontrolloppsettet endret seg.»

Er så Google Stadia fremtidens konsollspill? Det gjenstår å se. Det er i alle fall en fordel for mange at man slipper å kjøpe en stor og dyr konsoll som er kablet til tv-en, og mange spillere vil sette pris på å kunne veksle mellom å bruke håndkontroller og pc. I tillegg er Stadia lett å ta med seg – så lenge du har tilgang til en skjerm og internett, kan du spille overalt. Rødahl synes Stadia er en positiv opplevelse, men altså mest for de med raske internettlinjer. Det er heldigvis ikke noe problem for de som har fiber.

«Alt i alt er jeg positiv til Google Stadia. Jeg ble positivt overrasket av brukervennligheten og hvor sømløst dette er,» avslutter Rødahl.

Foto: Google