Slik får du hjelp om noen krenker deg på nettet

Slettmeg.no er en gratis råd- og veiledningstjeneste for deg som opplever vanskeligheter på nett, spesielt når det gjelder personvern.

Bilde av Hans Marius TessemSeniorrådgiver Hans Marius Tessem fra Norsis forklarer hva slettmeg.no kan hjelpe deg med

«Hvis det ligger ute informasjon om deg som du opplever som krenkende, eller du har en profil som du gjerne skulle ha slettet, kan slettmeg.no hjelpe deg med det. For mange er dette vanskelig å gjøre selv. Vi ser at det i mange tilfeller påvirker livet i så stor grad at du ikke får jobben eller leiligheten du ønsker», sier Tessem.

Mange tenker nok at dette først og fremst gjelder ungdom som opplever at bilder kommer på avveie, men problemet er høyst reelt for voksne også:

«Tallene til slettmeg.no viser at over 60 prosent av henvendelsene er fra folk som er over 26 år», forklarer Tessem.

Lett å bli lurt på Facebook

«De unge har ofte opplevd at noen har gjort noe dumt mot dem, som å dele et bilde. I den eldre gruppa er det vanligere at man har trykket på noe dumt. Det er fort gjort - det kan være vanskelig å skjønne at du har trykket på noe du ikke burde, for eksempel en quiz på Facebook.»

De fleste har vel vurdert å svare på en quiz på Facebook. Men konsekvensene kan bli store, og er ikke så lette å se når du trykker «OK» uten å finlese hva du godkjenner. Tessem forklarer:

«Du ender gjerne opp med å gi fra deg brukernavn og passord. Dette er salgsvare på internett. Svindlere ønsker seg slik informasjon, så de kan bruke kontoen din, eller utgi seg for å være deg på internett».

Falske datingprofiler med dine bilder

Om du uforvarende trykker «OK», kan du ha gitt tillatelse til at quizen – som egentlig er et redskap for å hente ut informasjon om deg – oppretter en profil med dine data:

«I et tilfelle ble det hentet bilde, navn og alder, og så ble det opprettet en datingprofil. De profilene kan være svært vanskelige slette. Datingsidene ønsker ikke å miste profiler, fordi mange profiler gjør siden mer attraktiv for nye brukere og annonsører», forteller Tessem. Her kan slettmeg.no være til hjelp med å nå igjennom til datingnettsteder, som kanskje krever at du sender en fax for å avslutte profilen som ble laget med ditt navn og bilde.

Når ungene blir krenket på internett

Barn og ungdom legger iblant ut innhold som senere kan bli brukt mot dem.

«Barn og unge lever jo i øyeblikket, og mange ønsker å fjerne innhold senere. Det som var kult i fjor, er kanskje ikke så kult i år. Vi hjelper til med å fjerne blogginnlegg, filmer, bilder og kommentarer på folks profiler», sier Tessem

Han har et godt råd - ta vare på all innloggingsinformasjon:

«Mange barn og unge er e-postgrossister. De bruker ikke e-post i det daglige, men de lager ofte en ny e-postadresse hver gang de skal lage en ny profil. Hvis de glemmer passord eller brukernavn til e-posten, får de ikke slettet innholdet på disse profilene. Ta vare på brukernavn og passord selv om du slutter å bruke tjenesten!».

Vær en god digital forelder

Hva bør så foreldre gjøre om barna opplever spredning av bilder? Tessem mener det er viktig å være rolig og støttende:

«Det er fort gjort å bli sint når man blir redd, og det er en farlig reaksjon. Har ungene havnet i en vanskelig situasjon, vil de gjerne fortelle litt først, for å se hvordan du reagerer. Om reaksjonen blir for sterk, kan den oppleves som verre enn det de har blitt utsatt for. Så pust med magen og ring slettmeg! Det viktigste er å holde kanalene åpne, så ungene kommer til deg hvis de opplever krenkelser», sier Tessem.

Han understreker at det er viktig å ta problemstillingen på alvor, for konsekvensene av krenkelser på nett kan bli store; barn som ikke orker å gå på skolen, foreldre som blir sykmeldt. Tessem er likevel optimist med tanke på fremtiden.

«Vi må ikke bli så redde at vi slutter å bruke teknologien. Selv om man får en del nye problemer med nettet, så er summen positiv. Neste generasjon foreldre, som er vokst opp med dette, vil bli flinkere digitale foreldre. Det ser vi på henvendelsene til slettmeg.no», avslutter Tessem

Det er flere måter å komme i kontakt med Slettmeg.no på.

Kontaktinfo

Slettmeg.no

Slettmeg.no

Web: https://slettmeg.no

E-post: hjelp@slettmeg.no

Telefon: 911 29 392 (mandag til torsdag 14:00 – 18:00)

Slettmeg.no