Nettverkskabel er best til spilling!

Trådløst nettverk er godt nok til det aller meste av nettbruk. Enkelte ting fungerer likevel best med kabel. Det gjelder ikke minst online-spilling.

Hastighet og stabilitet

Håkon Lauvålien Iversen (13 år) er ivrig Fortnite-spiller og trodde det var noe galt med fiberbredbåndet. Det var det ikke. Etter at familien hadde testet ulike plasseringer og innstillinger på det trådløse nettet, prøvde de kabel rett fra ruteren og inn i Playstationen. Dermed fikk Håkon en helt ny spillopplevelse. 

Spilling på nett stiller ekstra høye krav og med kabel får man best responstid uten forstyrrelser. Spillprodusentene anbefaler også kablet tilkobling. Hyl over å ha mistet tilkobling til spillet er erstattet med spillglede uten noe som helst trøbbel for Håkon.

Trådløst eller kablet

Den aller høyeste hastigheten får du når du bruker kabel. Trådløst nett opererer med standarder som gir lavere hastighet enn det en kabel kan gi, også under ideelle forhold. På det trådløse nettet påvirkes også hastigheten av boligens vegger og interiør, andre enheter som drar hastigheten ned for alle brukerne, eller forstyrrelser fra andre ting i huset som påvirker signaloverføringen. Dersom du ønsker å måle bredbåndshastigheten din og få korrekt hastighet, må du koble en PC eller Mac til ruteren din med kabel og måle hastigheten med en egnet app, eller en nettside som www.speedtest.net.

Mange foretrekker å bruke kabel til medieavspillere som Apple TV, men har du raskt internett og god wifi (sjekk våre wifi-tips), skal ikke det være nødvendig, selv om kabel alltid vil gi bedre hastigheter enn wifi. Spilling over nett er en annen historie.

Ping

Du har kanskje hørt om ping? Ordet dukker opp når du måler hastigheten på nettet ditt, og betegner responstiden – altså hvor raskt serveren du kobler deg opp mot reagerer på beskjeden du sender. Trafikken mellom deg og serverne der ute sendes i små pakker, og ping er en betegnelse på hvor lang tid det tar å sende en slik pakke ut og få den tilbake igjen. Ved vanlig nettsurfing er ikke ping så viktig, men ved spilling betyr den plutselig veldig mye. Alle spillerne som opptrer sammen i et nettspill sender små datapakker fram og tilbake mellom seg hele tiden, og det merkes godt om pingtiden er høy – da blir det forsinkelser i det som skjer rundt deg i spillet. Det merker du godt hvis du spiller et spill med mye rask manøvrering eller sikting. Og nettopp pingtiden blir mye bedre med kablet nett. 

Kabelen gir også en mer stabil tilkobling, uten store variasjoner i hastigheten som leveres. De fleste av forstyrrelsen som påvirker wifien merkes ikke med kablet nett. Det er også viktig for spilling.

Så om det er noen i husstanden som trives med å spille actionspill på nettet, bør du absolutt bruke en kabel til å koble PCen eller spillkonsollen til ruteren. Slik sikrer du den beste spillopplevelsen og slipper klager på at nettet er treigt.