E-sportutøver Even Holand signerer ny kontakt med Eidsiva Bredbånd

E-sportutøver Even Holand signerer ny kontakt med Eidsiva Bredbånd

E-sportutøver Even Holand og leder for merkevare i Eidsiva Bredbånd, Margareta Willman, high fiver over fornyet kontrakt.

 

I samarbeid med Even ønsker Eidsiva å ha en stemme inn i gamingmiljøet, bidra til digital inkludering og å rive ned fordommer mot gamere.

Margareta Willman er leder for merkevare i Eidsiva Bredbånd, og mener de har et samfunnsoppdrag for å opplyse foreldre og gi dem bedre innsikt.

-E-sport og gaming er i kraftig vekst og har stor betydning for barn og unge på vei inn i voksenlivet. Gjennom spilling lærer unge digitale ferdigheter, samarbeid, sosialt samspill og strategi. Eidsiva leverer fiberen det spilles på. Vi er opptatt av digital inkludering og at det lages trygge rammer for de som spiller. Vi ønsker at vårt engasjement bidrar til akkurat det, og at foresatte setter seg inn i hva de unge driver med på lik linje som andre fritidsaktiviteter, sier Margareta.  

Det sosiale er det viktigste

Even Holand forteller at det sosiale er det viktigste med gaming.

-Det mest positive er at det er veldig sosialt. Det er mye tenking og man er aktiv hele tiden og prater med folk. Jeg har mine nærmeste venner på nett, og det sier jo litt. Dette er et lagspill. Du må kunne kommunisere og samarbeide med folk, og kunne lese ulike typer mennesker.

Et forvridd bilde på gaming

Evens far, Jack, har selv erfart å ikke forstå seg på gaming. Han gjorde alt han kunne for at Even skulle slutte å sitte foran skjermen. Nå er han Evens nærmeste støttespiller.

- Verden har gått fremover. Å være sosial i dag er ikke det samme som å være sosial på 90-tallet.Det er ekstremt vanskelig for eldre generasjoner å forstå gaming som en sosial arena og hva som kreves for å bli god. Alt man ikke kan og setter seg inn i blir fort «farlig», sier Jack.

Even Holand tar Margareta Willman i hunden

Et markant skifte i miljøet

Mange har fortsatt et forvridd bilde på energidrikkende pizzaspisende unger når de tenker på gaming.

Men, det har skjedd et markant skifte i gamingmiljøet. For rundt fem år siden var det plutselig et dansk lag som vant alt som vinnes kunne. Laget både så ut som og oppførte seg som toppidrettsutøvere. Fokuset på kosthold og fysisk trening har på kort tid endret sporten.

-Hele gamingmiljøet gikk fra å være utrente til å bli topptrente på kort tid, forteller Even. 

Lever som en toppidrettsutøver

En dag som proff e-sportutøver ser ganske annerledes ut enn mange ser for seg. Dagene går ut på å spille kamp, trene fysisk, snakke strategi, coaching, gjennomgå kamper som er spilt, egentrening, gå turer og å spise sunn, næringsrik mat.

Selv erfarer Even at dårlig mat og manglene fysisk trening gir dårlige konsentrasjon når man trener og spiller kamper.

-Man merker det i hele kroppen hvis du spiser dårlig. Når vi spiller kamper som varer i 5-7 timer er det stor forskjell på å spise en pizza før en kamp, og et ordentlig måltid. Man må drikke mye vann gjennom kampen for å holde konsentrasjonen.

Brus, energidrikker og dårlig mat er ut, vann og næringsrik mat er inn.

-Energidrikker gir en rask boost, men så går du rett i kjelleren. Det er viktig å ta vare på seg selv når man driver med en hjernesport, sier Even.

-Å gå i skogen og høre på musikk får meg til å koble av. Jo mer du trener fysisk, holder deg i form og får frisk luft, jo bedre er det for hjernen inn i gamingverden.

 

Digital inkludering

Mange foreldre forstår ikke digitalt utenforskap og hvordan det føles. Nekter man barna å spille, nekter man dem også en plass i deres sosiale arena.

-Jeg har gått fra å klippe internettledningen til å sette meg inn i det Even driver med. Jeg engasjerer meg og diskuterer med respekt. Mange ser kun negativt på gaming. Vi som foreldre river ut ledninger, stopper dem midt i spillet og nekter dem å være på deres arena, sier Jack.

Jack mener selv han har gjort alle feil det går an å gjøre som forelder.

- Jeg visste ingen ting om hva Even drev med, og jeg brydde meg ikke. Men jeg la opp arbeidsdagen for å kunne følge opp de andre barna mine i idrettene de holdt på med. Even gikk for lut og kaldt vann. Jeg var ikke årets pappa, for å si det sånn.

Jack har et klart råd til foreldre som river seg i håret.

- Det beste rådet jeg kan gi: Sett deg ned med barna dine og være interessert. Prøv å forstå og ikke vær så dømmende. Man kommer ingen vei ved å være dømmende.

 

 

Flere nyheter