Et travelt år med mange prosjekter

Vi har tatt en prat med Ola Øverby om hvordan det siste året har utartet seg etter at han vant Talentprisen 2020.

Talentprisvinneren Ola Øverby

Talentprisvinneren Ola Øverby

Under Dølajazz 2020 gikk prisen til trommeslageren og komponisten Ola Øverby fra Hedalen i Valdres. Her informerte han om mange musikalske planer for året foran seg. Vi har tatt en ny prat med Ola for å høre om hvordan året har vært, og hva han ser frem til med Dølajazz 2021.

Da Ola vant Talentprisen 2020, uttalte juryen at han ble beskrevet som løfterik, stødig, funky og en ettertraktet musiker. Han hadde allerede vært med på 13 plateinnspillinger da han vant prisen, og det har blitt enda flere innspillinger og flere liveopptredener så langt i 2021.

- Det er vanskelig å se tilbake nå, for de siste to årene har vært rare. Men jeg har hatt et travelt år med ganske mange nye plater, mange nye innspillinger, og en del live de siste månedene. Det har vært travelt, men på litt andre måter enn det har vært før. Det blir spennende å se hva som skjer videre, sier Ola.

Musikeren kan fortelle at korona også har preget den første halvdelen av 2021. Flere restriksjoner gjelder fremdeles for kulturnæringen, men det begynner å åpnes opp.

- Det har vært litt rart med bare sittepublikum. Men for et par uker siden spilte jeg på den første ståkonserten på kjempelenge. Det var veldig moro! Da merker man at «Å ja, det er jo det her man holder på med». Men det har gått bra, og jeg føler at jeg har vært heldig gjennom korona. Så det må man bare være lykkelig over.

 

Dølajazz

Lillehammer Jazzfestival har tradisjon for å dele ut Talentprisen til en ung musiker med tilknytning til Innlandet. Prisen inkluderer en sum på 50 000 kroner som finansieres av Eidsiva Bredbånd. Vinneren av Talentprisen får også en invitasjon fra Dølajazz til å gjøre en talentpriskonsert på festivalen året etter.

En økonomisk trygghet
Talentprisen betyr ikke bare heder og ære, men også en pengepremie på 50 000 kroner. Da premien var et faktum hadde Ola planene klare. Blant annet å bruke dem på noen av de musikalske prosjektene som skjer fremover.

- Jeg har spart opp en del og kjørt på uansett, men pengepremien er en trygghet og en ekstra fin ting å ha i bunn. Jeg har fått gjennomført alle de tingene jeg tenkte når jeg fikk prisen. Det koster jo ekstremt mye å gjennomføre musikkprosjekter, og prisen er en kickstart som har gjort det mulig å gå all inn for å gjennomføre prosjektene, sier Ola.

Konsert på Dølajazz 2021
En annen del av å vinne Talentprisen, er at prisvinneren får spille konsert på neste års festival. Det ser Ola Øverby veldig frem til.

- Det blir veldig moro! Hvis det går så bra som jeg tror det gjør, blir det å spille inn en plate.

Trommeslageren har også flere spennende planer i tiden som kommer.

- Det er mer og mer som skjer utover høsten og nyåret. Ballen begynner å rulle igjen, og det er en veldig god følelse. Ting begynner å skje, mange av prosjektene jeg har vært med på det siste året skal endelig gis ut og sånne ting. Det er spennende. Jeg har vært med på mange kule prosjekter og er spent på hvordan ting blir tatt imot. Jeg har planlagt en turné på nyåret, både her til lands og i utlandet. Det begynner med en Norges-turné nå i høst, sier Ola.

Hvor i Norge er det du skal spille?

- Ganske mye i Nord-Norge, med ei som heter Inger Nordvik. Og ellers er det litt her og litt der i Norges land. Det er mange jazzfestivaler rundt omkring i Norge som har hatt et bra opplegg til tross for få tilskuere og koronatiltak, og jeg gleder meg til å fortsette å delta på festivalene. Og selvfølgelig Dølajazz 2021! Jeg skal spille to konserter, blant annet med trio på åpningskonserten. Vi har sluppet plate det året her. Nå er det fullt kjør på alle fronter!

Flere nyheter