Eskild Myrvoll med talentprisen i bagasjen

Som stolt sponsor av talentprisen tok vi i Eidsiva Bredbånd en prat med Eskild i forkant av Dølajazz 2020. 

Av Kim Sivertsen

Bilde av Eskild Myrvoll

Eskild tar i mot i øvingslokalet i Oslo sentrum. Denne dagen skal han legge bass på en låt, og tar seg tid til en prat med Eidsiva Bredbånds utsendte i forkant. I et rom med rikelige mengder gitarer, forsterkere, synthesizere og trommer, forteller han hvordan året har vært siden han fikk Talentprisen, og hva vi kan vente oss av ham i fortsettelsen.

Hvordan har du brukt prispengene?

«Det har vært et spesielt år å skulle bruke penger på å lage musikk», sier Myrvoll. Han sikter selvsagt til korona-pandemien, som har gjort at han har måttet avlyse konserter både i Norge og Europa.

«Pengene har gitt meg mulighet til å sette i gang flere prosjekter. Akkurat nå jobber jeg med studiosessions til et solo-støyalbum, og trioen som skal opptre på Dølajazz. Jeg har også kjøpt litt utstyr som har gjort det mulig å produsere ting på egen hånd».

Hva har det betydd for deg at du fikk Talentprisen?

«Det har vært kjempefint! Jeg er veldig glad for de mulighetene prisen gir, og ser fram til konserten den 15., selv om det lenge har vært usikkert om det ble noe av. Festivalledelsen gitt meg stor frihet til å bestemme hva jeg vil gjøre. Jeg føler at jeg har blitt veldig godt ivaretatt som prismottaker. Tanja er den jeg har hatt mest dialog med. Hun er flink til å få ting til å skje!»

Bilde av Eskild i studioGOD STEMNING: Eskild spiller bass på Magnus Skaugs soloalbum, som produseres av Martin Miguel Almagro Tonne.

Trio med fire musikere

Han ser fram til konserten under årets Dølajazz, som ligger an til å bli en skikkelig musikkopplevelse:

«Jeg har fått med meg Christian Winther og Veslemøy Narvesen i Nordatlantik og vi har spilt ganske fritt improvisert støyrock/no-wave. Under Dølajazz får vi også med oss Maja Ratkje. Jeg er superfan av og synes hun har gjort så mye kult. Jeg ser også utrolig opp til henne fordi hun tør å være en aktiv samfunnsdebattant også. Musikalsk blir det ganske fritt innenfor noen stilistiske rammer», sier Eskild.

Akkurat musikalsk frihet er viktig for Eskild. Han utforsker mange genre sammen med andre musikere, og er ikke redd for å gå nye veier og finne sitt eget uttrykk. Likevel er han klar på at han har mye å takke jazzen for.

Hva har jazzen betydd for deg?

«Det har vært litt morsomt å få en jazz-talentpris, for jeg føler jo at jeg ikke spiller jazz i det hele tatt. På den annen side så er det jo jazz alt jeg gjør, hvis man tenker på det som en kreativ vinkling inn i musikken man jobber med, og hvordan man angriper konserter og studio-settingen. Jeg hadde aldri lagd den musikken jeg lager i dag om jeg ikke hadde den jazzbakgrunnen jeg har. Jeg kom inn i improvisasjonen gjennom jazzen, og bruker det selv i punkebandet mitt, for å komme fram til ideer. Det har vært superviktig for meg. Jazz og improvisert musikk har vært en måte å komme inn i mer eksperimentell musikk, som støymusikk og frijazz. Selv om man kanskje ikke hører det så konkret i alt jeg gjør, så er den måten å forholde seg til klanger og tekstur på med meg hele veien».

Har du noen minner fra Dølajazz du kan dele med oss?

«Jeg husker noen konserter fra Dølajazz da jeg gikk på videregående. Det var veldig kult å reise på Dølajazz! Jeg husker spesielt Beady Belle i 2013. Jeg har også spilt på jazzinkubator noen ganger. Der har jeg også sett mange kule konserter som det dessverre har vært lite folk på».

Bilde av Eskild med bassALLSIDIG: Bass, gitar, synthesizere, prosjektleder – Eskild tar tak i det meste.

Musikk i koronaens tid

Hva er planene fremover?

«Jeg ga ut en plate i dag* med hardcorebandet mitt Daufødt – «1000 Island». Jeg ferdigstiller to plater med Kanaan, som er en psykedelisk rocketrio, og skal i studio med Mall Girl, og så skal jeg gjøre ferdig soloalbumet mitt. Det er jo naturlig med studioarbeid i disse tider».

Kan du si litt om hvordan det er å være musiker i koronatiden?

«Det er veldig fint å merke optimismen nå når ting begynte å åpne opp igjen. Det skulle egentlig bli en kjempetravel vår og sommer, med 20 konserter på Europaturne med Kanaan og diverse festivaler. Jeg fikk spilt noen konserter i august, men man har alltid i bakhodet at alt kan bli avlyst når som helst. Det er en ny, og veldig rar, musikerhverdag. Det som var fint var at vi solgte ut to konserter på Blå i august, og det var hyggelig å merke hvordan folk satte pris på å gå på konsert igjen, og på møtet mellom publikum og band. Det er veldig vakkert! Det har også blitt veldig mye lettere å selge ut konsertene sine», ler han.

Koronaen har bydd på store utfordringer for musikere, og Eskild har valgt å få seg en jobb ved siden av musikken.

«Økonomisk har det har gått akkurat rundt. Heldigvis hadde jeg en del studiojobber som kunne gjennomføres uansett. Men usikkerheten har ført til at jeg har fått meg jobb som trikkefører i Ruter. Har tenkt på det uansett, men nå skjønte jeg at det kunne være lurt å ha noe stabilt ved siden av konsert- og studiovirksomheten», avslutter den mangefasetterte musikeren fra Gjøvik.

* Daufødts «1000 Island» ble sluppet 19. september 2020 og er tilgjengelig på blå vinyl både på nett og i platebutikker.