Butjernet for alle!

Med penger fra Eidsiva Bredbånd har Butjernet i Solør blitt tilgjengelig for rullestolbrukere.

Butjernet er en liten naturperle i Våler. Et damanlegg fra 1903 med stor gresslette, koie til overnatting, gapahuk og grill. Med beliggenhet inn mot Vestmarka er det lille vannet et populært startpunkt for fotturer i vakker natur, og et fint fiske– og badested. Rud vel har lenge ønsket å gjøre stedet mer tilgjengelig. Eidsiva Bredbånd støttet prosjektet med 25 000 kroner. 

Bjørn Olsrud har vært dugnadsgeneral når Butjernet har fått rullestolstier, toalett og en liten sandstrand til bading.

«Vi ønsket å gjøre Butjernet tilgjengelig for de som bruker rullator eller rullestol. Nå har vi fått på plass rullestolsti til bålplassen og gapahuken som er satt opp der, til koia og den gamle dambrua. Det er opparbeidet parkeringsplass like ved der rullestolstien starter. Vi har også satt opp handicap–toalett som kan brukes hele året. Fiskeplassene er nå tilgjengelige for rullestolbrukere,» forteller Olsrud.

Velet har planer om å gjøre koia mer tilgjengelig med platting og veranda og tilrettelegge for overnatting for de med redusert bevegelighet.

«Så skal vi få reparert den verneverdige dambrua, vi jobber nå med å søke om midler til det. Butjernet er nå er tilrettelagt for skoleklasser, pensjonistforeninger og de som bor på sykehjemmet. Området brukes mye, det er folk der annenhver dag. Her om dagen var barnehagen på besøk,» forteller han.

Dugnadsinnsats

Bjørn Olrud og Rune Lerumsmoen

DUGNADSFOLK: Bjørn Olrud og Rune Lerumsmoen har stått på for å gjøre Butjernet tilgjengelig for alle.

Rune Lerudsmoen har holdt i pengesøknadene, og er glad for bidraget fra Eidsiva Bredbånd:

«Jeg har brukt rullestol i mange år, og det var veldig kronglete å komme ut i skogen. Ideen om en rullestolsti ned til Butjernet kom da jeg fant en haug med subbus som hadde ligget i skogen i 25 år. Så fikk vi til en sti, og inviterte omsorgssenteret på besøk. Det 13 damer med rullator og tilbrakte dagen der. Da begynte Bjørn og jeg å tenke at dette området burde tilrettelegges for alle. Vi satte vi opp en gapahuk og en grill som alle kan bruke. Snekkerlinja ved Solør videregående skole hjalp til med å sette opp toalett. Jeg dro til skolen og fortalte dem hvor mye plass en rullestol måtte ha, og siden jeg akkurat var blitt bestefar, ba jeg om en stellebenk også,» forteller Lerudsmoen.

«Vi ønsket oss et område der alle kan komme inn i skogen og se tjernet med dyr og fugler, se fisken vake og kjenne myggen stikke,» fortsetter han.

Pengene fra Eidsiva Bredbånd gikk i hovedsak til stiene og toalettet. Det ligger en betydelig dugnadsinnsats bak prosjektet:

«Åtte lass med subbus ble måket ut på dugnad. Det var mange, mange timer med arbeid. Nå skal koia tilrettelegges for rullestolbrukere, og vi skal skifte ut materialene i brua over dammen, så det kan kjøres rullestol over den også,» avslutter Lerudsmoen.

Den gamle dammen ved Butjernet

HISTORIE: Brua over dammen fra 1903 skal snart settes i stand.